Orgaaniline odra orsoto

Orsoto - natukene teistmoodi risoto

Orsoto (orzotto) on risotole sarnane Itaalia roog, kus riis on asendatud odrakruubiga. Orsoto on Friuli-Venezia Giulia regiooni spetsialiteet. See orsoto retsept ühendab aromaatilise ürdisegu kitsejuustu rikkaliku maitsega.

Koostisosad

200 g keedetud odrakruupi
1-2 šalotti
50 g oliiviõli
5 g tüümiani
5 g küüslauku
70 g kuiva valget veini
100 g juurviljapuljongit
20 g purustatud ürte (petersell, till, aed-harakputk ja koriander)
50 g värsket kitsejuustu
Rooma salatit kaunistuseks

1. samm

Loputa odrakruubid korralikult läbi. Pane kastrulitäis vett Electroluxi induktsioonpliidiplaadile ja lülita sisse Powerboost režiim (maksimaalse kuumusega). Kui vesi läheb paari minuti pärast keema, vähenda kuumust 12. tasemeni.

2. samm

Pane kõik ürdid keevasse vette ja blanšeeri umbes 30 sekundit. Seejärel eemalda ürdid ja pane jääkülma vette. Laota need rätikule laiale ja patsuta kuivaks.

3. samm

Pane ürdid koos väikese koguse veega Electroluxi MasterPiece blenderisse ja purusta maksimaalsel kiirusel ühtlase tulemuseni. Vala oliiviõli sügavale praepannile või kastrulisse. Pane see Electroluxi induktsioonpliidiplaadile ja seadista 12.-13. tasemele. Lisa paar tüümianioksa ja küüslauku. Kui küüslauk on muutunud kergelt kuldseks, eemalda see koos tüümianiga ja lisa pannile šalotid.

4. samm

Prae madalal kuumusel (9.-10. tasemel) 1-2 minutit, lisa odrakruubid ja sega. Vala sisse valge vein. Vaikselt segades, lase veinil peaaegu täielikult aurustuda. Seejärel vala juurde nii palju juurviljapuljongit, et kruubid oleksid kaetud. Vedeliku aurustudes lisa puljongit juurde. Kui odrakruubid on valmis, lisa purustatud ürdid ja sega korralikult läbi. Lisa kitsejuust ja sega kõik veel kord läbi. Viimaks kõrveta Rooma salatit kergelt gaasipõletiga ja kasuta seda roa kaunistamiseks.